Hvordan sikrer vi et barselssystem, der matcher nutidens og fremtidens arbejdsmarked? Barselsalliancen afholdte konference på Christiansborg den 8. janaur 2024.
Barselsalliancen afholdt konference på Christiansborg

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt vi skal understøtte gode barselsvilkår, men hvordan vi skal understøtte gode barselsvilkår på det danske arbejdsmarked.

I dag har Barselsalliancen, bestående af Djøf, DM, IDA & @Tænketanken EQUALIS, afholdt konferencen om barsel på Christiansborg på invitation fra Astrid Carøe fra SF.

Centralt for konferencen var spørgsmålet: Hvordan sikrer vi et barselssystem, der matcher nutidens og fremtidens arbejdsmarked?

Det fik vi en masse spændende perspektiver på:

Adjunkt i økonomi ved Copenhagen Business School, Philip Rosenbaum, pegede bl.a. på vigtigheden af, at vi understøtter den nye lovgivning om øremærket barsel til mænd. En mere lige fordeling af barsel mellem forældrene har nemlig en række positive effekter, der er til gavn for hele vores samfund:

  • To korte barselsperioder er økonomisk bedre end én lang – og det gælder både for husholdningsøkonomien i den enkelte familie og for arbejdspladsen.
  • En mere lige fordeling af barsel betyder, at moderen er mindre væk fra arbejdsmarkedet i de formative år.
  • Fædre får en tættere relation til deres børn – og det lider børnene ikke ligefrem skade af

Tænketanken EQUALIS’ direktør Gine Maltha Kampmann præsenterede også vores analyse om betydningen af løn under barsel, som viser, at løn er af særlig betydning for mænd. Hele 63 % af de mandlige respondenter med barsel tæt inde på livet angiver, at adgang til løn under barsel i høj eller meget høj grad har betydning for, hvor lang en barsel man tager. Og det understreger bl.a. behovet for at sikre mere strukturelt, at der netop er adgang til løn under barsel.

På konferencen havde vi også indtil flere spændende paneler:

I en samtale mellem arbejdsmarkedets parter ved Pernille Knudsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, Anja C. Jensen fra HK Danmark, Malene Mattison-Hansen fra IDA og Astrid Carøe fra SF blev der sat fokus på samspillet mellem lovgivning og overenskomster på barselsområdet. Nogle af pointerne lød:

  • Flere virksomheder skal tegne en overenskomst, så lønmodtagere derigennem kan sikres bedre barselsvilkår
  • Lovgivningen er, fx når det kommer til Funktionærloven, også nødt til at følge med, fordi vi endnu har en stor del af arbejdsmarkedet, der ikke er organiseret
  • Politikerne skal sikre fundamentet for de aftaler, man laver via overenskomsterne
  • Endemålet er en mere lige fordeling af barslen – det er også bedst for virksomhederne, når man ser på det i et arbejdskraftperspektiv

På scenen var også repræsentanter fra flere danske virksomheder: Natalia Rogaczewska fra Accura, Jesper Svarre Michalsik Rasmussen fra Clever, Sofie Ustrup fra MSD, Ditte Hartvig fra Luksusbaby og Christina Juel Hegaard fra Arla Foods. Herfra var nogle af budskaberne:

  • Barsel er et vilkår og en investering i medarbejderne
  • Som virksomhed skal man være konkurrencedygtig, og her er barsel centralt
  • Foruden barsel, er det også vigtigt at kigge på livsfaser og have sine medarbejdere for øje i et bredere perspektiv
  • Nogle tilpasninger bør ske efter ”prøv – lær – justér” – og her er barsel et godt eksempel. Det handler om at adressere de problemer, man kan opleve som medarbejder.
  • Det er et problem for små og mellemstore virksomheder, hvis ikke de kan få refusion for deres barslende medarbejdere. Virksomhedernes størrelse spiller en rolle.

Tak for en fantastisk dag, hvor vi om ikke andet kom tættere på, hvad der skal til, hvis vi skal understøtte barslende forældre – både før, under og efter en barsel. Der er nok at tage fat på, og vi ser frem til det videre arbejde i Barselsalliancen.

Du kan læse mere om Barselsalliancen her: EQUALIS indgår i Barselsalliance

Og vores analyse om betydningen af løn under barsel her: Ny analyse: Løn under barsel er afgørende for, hvor meget og hvordan barsel fordeles, men også hvilken arbejdsgiver man vil arbejde for – EQUALIS