Publikationer
Publikationer
EQUALIS stræber efter at generere dansk-baseret viden og analyser, både i samarbejde med vores samarbejdspartnere og på egen hånd. Vores mål er at udfylde videnshuller og bygge bro til konkret handling inden for ligestillingsområdet på arbejdsmarkedet.
Rapport: Data-Driven Theory of Change: A Strategic Framework Towards a Greater DE&I Impact for Danish Businesses
I dag betragtes strategier for DE&I (Diversity, Equity & Inclusion) som et nøgleelement i at sikre socialt bæredygtige arbejdspladser, der kan tiltrække og fastholde de mest kvalificerede talenter. Dog befinder virksomheder sig ofte i en situation, hvor DE&I-aktiviteter er blevet igangsat, men hvor der stadig er usikkerhed om initiativernes egentlige effekt.
Denne rapport viser derfor, hvordan virksomheder kan udvikle, implementere og monitorere deres indsats for DE&I. Med MSD Danmark som case-partner viser rapporten konkrete eksempler på, hvordan en forandringsteoretisk strategi kan anvendes på en håndgribelig måde for at opnå konkrete og målbare mål inden for DE&I.
Videnskortlægning: Faldende fødselstal: Hvad fortæller forskningen os? – Videnskortlægning af eksisterende forskning
I løbet af sommeren 2024 har debatten om faldende fødselstal i Danmark igen vakt opsigt. Tallene viser en nedadgående tendens. Hvor kvinder i 1973 i gennemsnit fødte 1,9 børn, var tallet i 2023 faldet til blot 1,5 per kvinde. Udviklingen har derfor fået politikere til at diskutere, hvordan vi kan få flere børn. Uagtet argumenterne for og imod behovet for politisk indgriben i fertilitetsdebatten er det essentielt at forstå, hvorfor udviklingen sker, så beslutninger træffes på et kvalificeret grundlag. Denne videnskortlægning ser derfor nærmere på samfundsmæssige faktorer, der har betydning for udsving i fertiliteten i de nordiske lande. Videnskortlægningen skal dermed bidrage til at informere debatten om fertilitet i Danmark og sikre et solidt evidensgrundlag, hvorfra politiske initiativer kan udarbejdes.
I kortlægningen ser vi derfor nærmere på de samfundsmæssige og sociale årsager bag den dalende fertilitet, herunder arbejdsmarked, økonomi og socialt velbefindende.
Inspirationskatalog: Håndtering af børns sygdom – Inspiration fra modeller i Skandinavien og Tyskland
Et af de helt store familiepolitiske emner, der diskuteres i Danmark, er forældres adgang til at afholde fravær med løn, når de har syge børn, der ikke kan være alene hjemme.
I Danmark er retten til fravær på barnets første sygedag sikret ved lov og tiltænkt som en midlertidig løsning, der skal give forældre mulighed for at etablere anden pasning på eventuelt følgende sygedage. Modellen stiller forældre, der ikke har adgang til pasning hos fx bedsteforældre eller andre omsorgspersoner, i en
prekær situation, når de har et barn, der er syg i mere end én dag. Forældre kan derfor til tider se sig nødsaget til at tage uhensigtsmæssige skridt for at kunne blive hjemme med det syge barn. Og det giver anledning til andre udfordringer i relation til både ligestilling og til barnets tarv.
I dette inspirationskatalog undersøger vi derfor både forskning og praksis til inspiration for videreudvikling af den danske model for fravær ved barns sygdom. I katalogets første afsnit præsenteres relevant forskning omhandlende øremærkning af omsorgsrettigheder til hver forælder. Dernæst præsenteres i katalogets andet afsnit et overblik over modellerne i hhv. Danmark, Sverige, Norge og Tyskland i relation til ret til fravær, økonomisk kompensation under fravær og relevante tal på fordelingen af fravær for mænd og kvinder.
Analyse: Flere mænd oplever fysiske og mentale udfordringer efter barselsorlov og hver tredje skifter eller overvejer at skifte job
I 2023 tog mænd i gennemsnit 8 ugers barsel, mens gennemsnittet for kvinder var 39 uger. Selvom tallene viser, at der allerede nu kan spores mindre ændringer i mænd og kvinders barselslængde efter indførslen af øremærket barsel til fædre og medforældre den 2. august 2022, holder kvinder således til stadighed den største del af barselsperioden. Debatten om loven om øget øremærket barsel til fædre har derfor givet anledning til at undersøge mænd og kvinders oplevelser med barsel og hvilke ligheder og forskelle mænd og kvinder oplever, mens de er væk fra arbejdspladsen.
I denne analyse stiller vi skarpt på fædrene og undersøger, hvordan privatansatte fædre i små og mellemstore virksomheder oplever barselsperioden både før, under og efter barsel anderledes end kvinder.
Rapport: Erhvervslivets kommende ledere
Den private sektor i Danmark går glip af værdifuldt ledelsestalent. For på trods af at vi i Danmark har en af verdens højeste erhvervsfrekvenser for kvinder, er mænd stadig overrepræsenterede i de øverste ledelseslag. En tendens som blandt andet kan tilskrives, at kvinder i løbet af deres karrierer bøjer af fra ledelsesvejen.
Det betyder, at kvinder enten ikke bliver ledere eller kun når et vist niveau, hvilket resulterer i en endnu større skævhed i kønsfordelingen jo højere, man kommer op i virksomhedshierarkiet.
Denne rapport, “Erhvervslivets kommende ledere – en analyse af yngre mænd og kvinders ambitioner, motivationer og barreirer for ledelse”, kaster lys over, hvad der ligger bag denne tendens.
Rapporten undersøger de tidlige karriereår for unge mænd og kvinder, med fokus på de ambitioner, motivationer og barrierer, de møder i forbindelse med ledelse. Udover at præsentere empiriske indsigter, giver vi også anbefalinger til, hvordan virksomheder kan understøtte denne gruppe i deres karriereudvikling mod ledelsesansvar, og dermed bidrage til øget kønsdiversitet i ledelseslagene i den private sektor.
Rapporten er udarbejdet af Tænketanken EQUALIS i samarbejde med Dansk Industri og Lederne.
Videnssyntese: Diversitetens potentialer
I denne videnssyntese undersøger vi hvilke forhold, der i følge forskning og undersøgelser kan ligge til grund for, at kvinder med anden etnisk oprindelse end dansk har en lavere beskæftigelsesfrekvens end kvinder med dansk oprindelse. Nærmere bestemt ser vi på, hvilke barrierer indvandrerkvinder i denne gruppe oplever i mødet med arbejdsmarkedet, herunder både i ansættelsesprocessen og på selve arbejdspladsen. Det gør vi med henblik på at afdække det beskæftigelsespotentiale, der ligger for virksomheder i denne gruppe.
Samtidigt har videnssyntesen til formål at finde svar på, om samfund og virksomheder kan drage fordel af, at virksomheder tænker i en mere divers medarbejdersammensætning. Vi undersøger derfor, om der er fordele ved diversitet, som virksomheder kan kigge til i en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft, og hvor der kan være behov for at tænke arbejdskraft bredere end virksomhederne hidtil har gjort.
Rapport: Den gode tilbagevenden til barsel
Set fra et økonomisk, socialt og ligestillingsmæssigt perspektiv er der et presserende behov for at ruste virksomheder og ledere bedre til at forebygge og håndtere udfordringer forbundet med barslende medarbejdere og deres tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det viser vores nyeste analyse “Den gode tilbagevenden fra barsel”.
Analysen undersøger barslendes og små- og mellemstore virksomheders oplevelser før, under og efter en medarbejders barselsforløb. Den bygger på et omfattende datagrundlag, bestående af interviews med både virksomhedsrepræsentanter fra SMV’er og personer med barsel tæt inde på livet samt en større spørgeskemaundersøgelse foretaget ved udsendelse gennem Danmarks Statistik.
På baggrund af analysen er der udarbejdet to værktøjer, som konkretiserer analytiske pointer til handlinger, som virksomheder med fordel kan anvende i forbindelse med medarbejderes barselsforløb.
Rapporten og værktøjerne præsenterer værdifulde indsigter, anbefalinger og initiativer for at imødekomme behovet for en mere støttende og bæredygtig arbejdskultur for barslende medarbejdere – både før, under og efter deres barsel – og på denne måde sikre høj medarbejdertrivsel, fortsat karriereudvikling og tilknytning til arbejdspladsen.
Diversitetsbarometeret 2024
Diversitetsbarometeret fokuserer på lige repræsentation og reel ligestilling mellem kønnene inden for temaerne 1) uddannelse og karriere, 2) arbejdsmarkedstilknytning, 3) arbejdsmiljø, 4) ledelse og ansvar og 5) indkomst og formue.
For hvert tema angiver barometeret med en indeksværdi, hvor tæt vi er på at have lige repræsentation mellem kønnene eller om der er kønsskævhed, hvor enten kvinder eller mænd er overrepræsenterede. Barometerindekset er baseret på gennemsnitlige værdier af 22 udvalgte indikatorer for kønsligestilling og diversitet på det danske arbejdsmarked fordelt på de fem temaer.
For hvert tema angiver barometeret med en indeksværdi, hvor tæt vi er på at have lige repræsentation mellem kønnene eller om der er kønsskævhed, hvor enten kvinder eller mænd er overrepræsenterede. Med diversitetsbarometeret kan du finde tal på og viden om, hvordan det konkret står til i alt fra topledelser til løn, formuer og psykisk arbejdsmiljø.
Diversitetsbarometer 2024: Tillæg om herkomst
Som et bidrag til at nuancere debatten, indeholder dette års udgivelse et tillæg, hvor repræsentation inden for diversitetsdimensionen herkomst undersøges. Med udgangspunkt i data undersøges repræsentationen af herkomstgrupper i kombination med køn på det danske arbejdsmarked.
Tillægget er et bidrag til at nuancere debatten om ligestilling og diversitet på arbejdsmarkedet og bringer os tættere på at kunne udvikle de løsninger, der skal til for at opnå mere diversitet. Både på arbejdsmarkedet generelt og i de enkelte virksomheder.
The Diversity Barometer 2024
The Diversity Barometer 2024 focuses on equal representation and real gender equality within the following themes: 1) education and career, 2) labor market attachment, 3) work environment, 4) leadership and responsibility, and 5) income and wealth.
For each theme, the barometer indicates with an index value how close we are to achieving gender parity or whether there is gender imbalance, where either women or men are overrepresented.
The Diversity Barometer serves as a comprehensive resource, furnishing quantitative data and analytical insights spanning executive leadership, income, wealth, and working environment anno 2024.
The Diversity Barometer 2024: Supplement on origin
This year, in tandem with the release of the Diversity Barometer 2024, a supplementary report scrutinizing the representation of origin groups alongside gender dynamics within the Danish labor market is issued.
The supplement contributes to nuanced discussions regarding gender equality and diversity in the workforce, bringing us closer to developing the solutions necessary to achieve greater diversity at the top and across the labor market. From the supplement, it is evident: To strengthen the development and competitiveness of the business sector on a societal level, we need a higher level of knowledge regarding the opportunities and barriers encountered by various origin groups.
Diversitetsbarometeret 2024: Litteraturgennemgang
Denne litteraturgennemgang er udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Diversitetsbarometeret 2024. Diversitetsbarometeret er et måle- og monitoreringsværktøj, der afdækker kønsligestilling og -diversitet på hele det danske arbejdsmarked.
Litteraturgennemgangen er udarbejdet af Tænketanken EQUALIS i oktober-december 2023.
Tillæg til Diversitetsbarometeret 2024 om herkomst: Litteraturgennemgang
Denne litteraturgennemgang er udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Diversitetsbarometeret 2024. Diversitetsbarometeret er et måle- og monitoreringsværktøj, der afdækker kønsligestilling og -diversitet på hele det danske arbejdsmarked.
Litteraturgennemgangen er udarbejdet af Tænketanken EQUALIS i oktober-december 2023.
Årsskrift 2023
2023 er ved at nå til vejs ende – og dermed runder vi, i EQUALIS, vores første fulde arbejdsår.
I den anledning samler vi op på året, der er gået.