Lars Rasmussen var i en årrække administrerende direktør for Coloplast. Nu er han bestyrelsesformand for Coloplast og to andre virksomheder og forperson for tænketanken EQUALIS, der arbejder for at fremme ligestilling.

UDGIVET

8. februar 2023

SKREVET AF

EQUALIS
Topchefen troede det gik så godt med ligestilling. Så spurgte han de ansatte

Den nye tænketank EQUALIS udgiver for første gang sit diversitetsbarometer. Forperson Lars Rasmussen har som topchef oplevet, hvor svært ligestilling kan være, selv hvis man har de bedste intentioner.

Det gik ret godt med ligestillingen. Alle kunne blive chefer, hvis de havde lyst og evner.

Sådan troede Lars Rasmussen egentligt, det var, for Coloplast, som han var administrende direktør for i en årække, var en vækstvirksomhed, så der var altid mangel på ledere, og man kunne, både tænkte og sagde han, få al den karriere, man havde lyst til, hvis man viste gode resultater og folk godt kunne lide at arbejde sammen med en. Tallene så også fine ud. 45 pct. af lederne i virksomheden var kvinder.

Men da han spurgte firmets mandlige og kvindelige chefer, om de oplevede, at det var lige nemt for mænd som for kvinder at blive chefer, blev han overrasket.

De mandlige chefer var enige med ham, alle der ville gøre karriere, havde lige muligheder, uanset køn, sagde de. Men det var de kvindelige chefer ikke.

»Jeg kunne konstatere, at mænd tror, at ligestilling er meget mere udbredt, end kvinder gør. Det handler ikke om, at mænd institutionelt har besluttet sig for, at de vil sørge for, at kvinder ikke skal kunne gøre karriere, men at der er forhindringer, som mænd ikke kan se eller forstå, men måske faktisk også, at kvinder ser imaginære forhindringer«, siger han.

“Mellemledere kan ville ligestilling nok så meget, men skal der ske en reel ligestilling, er det den administrerende direktør, der skal drive den” – Lars Rasmussen, forperson i EQUALIS

»Jeg blev både ked af det og flov. Flov over, at jeg ikke havde set det og ked af, at intentionen om at skabe lige vilkår ikke var kommet bedre ud. Og det var mit ansvar som administrerende direktør. Mellemledere kan ville ligestilling nok så meget, men skal der ske en reel ligestilling, er det den administrerende direktør, der skal drive den«, siger han.

Ny tænketank

Derfor er han nu ud over at være bestyrelsesformand for Coloplast, Lundbeck og Igenomix også forperson for tænketanken EQUALIS, der vil arbejde for »et ligestillet samfund, hvor alle, uanset køn, har lige muligheder til gavn for Danmark. Vi vil sikre forandring af de strukturelle og kulturelle barrierer, der eksisterer for lige muligheder på arbejdsmarkedet«. 

Et af midlerne er et årligt diversitetsbarometer. Barometeret blev for første gang offentliggjort onsdag og viser den aktuelle status på diversiteten på det danske arbejdsmarked, så man, når barometeret udgives igen, kan overvåge udviklingen.

Årets barometer viser blandt andet, at kvinder kun er overrepræsenteret i statistikker, når det gælder fravær, både på grund af egen og børns sygdom og udfordringer fra psykisk arbejdsmiljø. Når det gælder formue, indkomst, ansvar, karriere, uddannelse og ledelse er mænd overrepræsenterede.

I den offentlige sektor udgør kvinder 30 pct. af det øverste ledelseslag. I private virksomheder med over 50 ansatte udgør kvinder 26 pct. af vice president- og direktørstillinger, som ikke er øverste direktør. På det øverste ledelsesniveau i det private er andelen af kvinder 11 pct. 

I brancher med få kvindelige ansatte er der også få kvindelige chefer, men i brancher, hvor der er mange kvinder ansatte, er antallet af kvindelige chefer ikke tilsvarende højt, viser analysen.

Flov og ked af det

Det kan godt ændres, mener Lars Rasmussen, men det kræver, at der bliver talt om det

»Der er tusinde ting i det her. Forleden dag var jeg til et andet arrangement, hvor Lise Vesterlund, professor på University of Pittsburgh, fortalte om, hvordan kvinder i højere grad påtager sig opgaver, der ikke er karrierefremmende. Måske er mænd bedre til at bede om at få en karriere. Jeg har talt med både mandlige og kvindelige chefer, der har oplevet at tilbyde en kvinde en forfremmelse og virkelig havde svært ved at overtale hende til at sige ja, mens mænd slet ikke har de betænkeligheder. Det skal man også forstå som chef, og vi skal have nye måder at tale om det på«, siger han og uddyber:

»Det er også derfor, jeg er så glad for arbejdet i EQUALIS, fordi tænketanken gør os klogere. Det handler ikke bare om at skulle synes noget, men om at vide noget. Vi har brug for mere viden«.

“Ingen har ret eller pligt til at få en karriere” – Lars Rasmussen, forperson i EQUALIS

Men hvorfor er diversitet egentlig så godt?

»Det har jeg valgt ikke at have en holdning til, om det er. For mig er det vigtige, at hvis du er et dygtigt menneske, skal du ikke føle dig diskvalificeret til at få en karriere, blot fordi du har et andet køn. Man skal have lige muligheder. Ingen har ret eller pligt til at få en karriere, men vi har pligt som ledere til at sørge for at alle bliver anerkendt som det menneske, de er. Målet for mig er, at dygtige mennesker, der lægger deres indsats i en virksomhed, skal føle, at de har samme muligheder som andre for at blive forfremmet«.

Er det en god forretning?

»Det er der mange, der siger, men om det er rigtigt, ved jeg ikke. Jeg er også lidt ligeglad. Det handler for mig ikke om at skabe en bedre forretning. Min drivkraft er, at du som menneske skal have en mulighed for at udfolde de talenter, du har. Det skal dit køn ikke forhindre dig i«.

Tænketanken EQUALIS

EQUALIS er en ny, uafhængig tænketank, der finansieres af fonde, partnerskaber og private donationer. 

EQUALIS’ mission er at skabe forandring gennem viden, dialog og partnerskaber.

Spar Nord Fonden har doneret tre millioner kroner til kapacitetsopbygning af tanketanken.

Den er stiftet af Tine Lund-Bretlau, Malene Brandt og Cecilie Struch Drøhse

Gine Maltha Kampmann er direktør. Lars Rasmussen er forperson i bestyrelsen.

Først bragt i Politiken

SENESTE

Vil du være med til at nedbryde de strukturelle og kulturelle barrierer for ligestilling og diversitet, som eksisterer i vores samfund og erhvervsliv? Så er det dig, vi leder efter! EQUALIS er Danmarks uafhængige tænketank for ligestilling og kønsdiversitet. Vi arbejder uafhængigt af politiske og kommercielle interesser for at fremme politiske rammevilkår, der understøtter behovet for øget ligestilling og diversitet - i erhvervslivet, på uddannelser, i civilsamfundet og i hjemmet.

Den 23. november 2022 vedtog EU et direktiv om kønskvoter i bestyrelser for børsnoterede virksomheder med mindst 250 ansatte. Det betyder, at Danmark og de øvrige medlemslande ved udgangen af 2024 skal give Kommissionen besked om, hvordan virksomhederne vil blive sanktioneret, hvis de ikke lever op til reglerne. Derudover skal medlemslandene beslutte, hvordan direktivet skal indskrives i egen lovgivning. Med dette korte inspirationskatalog samler tænketanken EQUALIS op på, hvordan EU selv, medlemslandene og andre associerede lande forholder sig til sanktionering af børsnoterede virksomheder, der ikke lever op til de måltal, der sættes.

Det danske ligestillingsarbejde skal styrkes. Ligestillingsministeriet har behov for en ordentlig muskel at arbejde med. Danmark har brug for et regulært ligestillingsråd bestående af uafhængige eksperter, som skal rådgive Ligestillingsministeriet og regeringen og have styr på al den viden vi har, og den vi mangler på området, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med ikke bare formel men reel ligestilling. Derfor er EQUALIS gået sammen med Lederne omkring en 8. marts kampagne: Giv ligestilling en ordentlig muskel!