Ny videnssyntese: Tilbage fra barsel – hvad fortæller forskningen os om oplevelser og virksomheders håndtering af barslendes tilbagevenden til arbejdspladsen? 

I dag udgiver vi en ny videnssyntese, som bygger på analysen “Den gode tilbagevenden fra barsel”, som vi udgav i april 2024. En analyse vi udgav for at bidrage med viden om de udfordringer, barslende kan møde i forbindelse med barsel og tilbagevenden herfra – og hvordan disse kommer til udtryk i en arbejdskontekst. 

Videnssyntesen kortlægger centrale dele af den eksisterende litteratur om medarbejderes mentale trivsel i forbindelse med barsel og fremhæver derudover, hvordan virksomheder og arbejdspladser kan være opmærksomme på og understøtte deres tilbagevendte medarbejdere bedst muligt. Syntesen kan læses som et selvstændigt vidensbidrag. 

Inden for nedenstående forskningsområder peger litteraturen på:  

Mentale sundhedsudfordringer i forbindelse med barsel: (Tilbagevenden fra) barsel kan medføre mentale sundhedsudfordringer, der både påvirker den enkeltes velbefindende og trivsel i spørgsmål om karriere og udvikling, men også kan medføre tab for virksomheder, hvis udfordringerne ikke adresseres tilstrækkeligt.  

Konflikt mellem arbejds- og familieliv: Kønsnormer har en særlig indvirkning på forældreskabet og arbejdslivet og påvirker mødre og fædres tilbagevenden fra barsel forskelligt. Kvinder kan ofte opleve et krydspres mellem arbejdspladsens forventninger og ansvaret i hjemmet, mens kønsnormer for mænd og faderskabet typisk er forenelige med arbejdslivet, men kan gøre det svært at ønske længere barsel. 

Arbejdspladsens rolle – initiativer i barselsforløb: Ledere og kollegaer kan spille en vigtig rolle i at understøtte medarbejdere før, under og efter barslen. De kan f.eks. modarbejde bekymringer om negative stereotyper og holde tæt kontakt til den barslende for at lette overgangen tilbage til arbejdet. 

Læs videnssyntesen her: Tilbage fra barsel – hvad fortæller forskningen os om oplevelser og virksomheders håndtering af barslendes tilbagevenden til arbejdspladsen?.

Du kan også læse vores rapport “Den gode tilbagevenden fra barsel” eller finde inspiration til, hvordan man som leder kan være opmærksom på medarbejdere, der skal på barsel med vores værktøj “Barselshjulet” – både før, under og efter.