I dag udgiver vi i Tænketanken EQUALIS en ny analyse, hvor vi undersøger, hvilke barrierer kunstnere i musikken oplever i relation til karriere og familieforøgelse.
Tidligere undersøgelser vidner om, at der er forskel på kvinders og mænds adgang til branchen. Først og fremmest kommer dette til udtryk i den kønsskævhed, der ses i musikbranchen – en kønsubalance, der relateres til både karriereudvikling og løn.
Der findes dog ingen undersøgelser af, hvilke muligheder og barrierer kunstnere i musikken møder i deres karriere i forbindelse med børn og barselsorlov. Der har derfor hidtil ikke været noget samlende vidensgrundlag om hverken rettigheder eller kønnede forskelle forbundet med barsel og karriere.
Dette vidensgrundlag tilvejebringes med denne analyse.
Gine Maltha Kampmann, adm. direktør i Tænketanken EQUALIS, fortæller hvorfor særligt musikbranchen er interessant i relation til barsel og karriereudvikling:
”Fra det samlede arbejdsmarked ved vi, at ulige adgang til løn og vilkår i forbindelse med familieforøgelse forstærker forskelle i karriereudvikling for mænd og kvinder. Musikbranchen og andre kreative erhverv er kendetegnet ved prekære ansættelsesvilkår, og der er derfor en endnu større risiko i disse brancher for, at barselsforløb har betydning for karrieremuligheder.”
Analysen er udarbejdet i samarbejde med Koda, Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund og beror på data indsamlet blandt mandlige og kvindelige kunstnere i musikken, der er medlem af Koda, og som er mellem 20 og 55 år.
Analysen viser bl.a.:
- 71,5 pct. af kunstnere i musikken er ansat på vilkår, der udfordrer adgangen til barselsdagpenge
- Flere kvinder (62 pct.) end mænd (35%) mangler kendskab til deres generelle barselsrettigheder
- Blot 30 pct. af de kvindelige kunstnere har viden om, hvem de kan gå til for hjælp til at navigere i barselsreglerne
- 26 pct. af de kvindelige kunstnere har oplevet at blive fravalgt til et job, fordi de stod overfor, at skulle have et barn
- 70 pct. af kvinderne var bange for at blive glemt under barsel
- 57 pct. af kvinderne oplevede, at det var svært at komme tilbage til deres karriere efter barsel
- 50 pct. mener, det er svært at fastholde kontakten til branchen under barsel
Analysen synliggør, at familiestiftelses betydning for kønsulighed i musikbranchen er en udfordring, som kræver handling og strukturelle løsninger fra både beslutningstagere og aktører i branchen.