”Nu er der ingen undskyldning for ikke at sætte nogle konkrete mål og følge op på dem, for nu er data her”

Sådan sagde vores direktør Gine Maltha Kampmann, da hun i morges sammen med ligestillingsminister Marie Bjerre (V) gæstede Go’ Morgen Danmark for at tale om vores spritnye måleværktøj, Diversitetsbarometeret, der lanceres i dag.

Diversitetsbarometeret er det første af sin slags, som giver et samlet overblik over, hvordan det står til med ligestillingen på hele det danske arbejdsmarked. Her monitoreres ligestillingen ud fra fem temaer:
 
1. Uddannelse og karriere
2. Arbejdsmiljø
3. Arbejdsmarkedstilknytning
4. Ansvar og ledelse
5. Indkomst og formue
 
Og barometerets kortlægning af status er ikke til at tage fejl af. Uanset hvilket tema, det gælder, viser barometeret, at vi har betydelige udfordringer med kønsdiversitet og ligestilling herhjemme.
 
I Danmark har vi en skæv selvfortælling om, at vi da har ligestilling mellem kønnene. Realiteten er, at der eksisterer en lang række kulturelle og strukturelle barrierer for lige muligheder på arbejdsmarkedet. Der er brug for, at vi starter en løsningsorienteret og datadrevet samfundssamtale, så vi kan få brudt de barrierer ned. Diversitetsbarometeret er første skridt på vejen hen mod dette.
 
Barometeret er blevet til med støtte fra Spar Nord Fonden, og vi har udviklet det i tæt samarbejde med en række af Danmarks førende forskere inden for køn, erhvervsliv og arbejdsmarked. Blandt andre professor Nina Smith, der som forperson for EQUALIS’ advisory board ser barometeret som en afgørende faktor for at fastholde fokus på at løse de udfordringer, vi fortsat står over for.
  
Revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte står bag den metodiske udvikling og databehandling i Diversitetsbarometeret, som CEO i Deloitte, Anders Dons, kalder for et solidt, samlet datagrundlag, der spiller en ”afgørende rolle for at skabe fokus og fremdrift”.
 
”Fordi alle væsentlige parametre er omfattet og målt, er det oplagt at tage udgangspunkt i barometeret, når vi skal beslutte os for, hvor det er vigtigt at sætte ind. Diversitet er helt afgørende for udviklingen af vores samfund og konkurrencekraften i virksomhederne. Og du får, hvad du måler,” siger Anders Dons.
 
Se hele Diversitetsbarometeret her: Diversitetsbarometer 2023