Lyt til en inspirerende samtale om det gode arbejdsliv med Gine Maltha Kampmann i RING TIL RADIO4

I den særlige udgave af RING TIL RADIO4 har vært Julie Lindegaard inviteret vores direktør, Gine Maltha Kampmann, til at tale om det gode arbejdsliv.

Et af de emner, som Gine og Julie diskuterer under temaet, er danskernes brug af ”pjækkedage”.

Har du nogensinde haft lyst til at tage en dag, hvor du ikke skulle på arbejde? Hvis ja, så er du ikke alene.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv tager 350.000 danskere hvert år mindst én sygedag, selvom de ikke er syge. Det svarer til 12 procent af alle danskere i job, der har prøvet at tage en såkaldt “pjækkedag”. En Megafon-undersøgelse viser, at dårlig nattesøvn, uoverskuelige arbejdsopgaver og problemer på privatfronten er de mest almindelige årsager til, at folk tager pjækkedage.

Desværre koster det samfundet dyrt, når vi melder os syge uden at være det. Ifølge Dansk Erhverv koster sygefravær generelt 46 milliarder kroner om året, og dette tal ville være mindre, hvis folk ikke pjækkede. Det er en problematik, der bør tages seriøst.

”Det er virkelig mange mennesker, og det er virkelig mange penge, men jeg tror, at det dækker over rigtig mange andre forhold end bare manglende lyst til at tage på arbejde”, siger Gine Maltha Kampmann.

Gine påpeger, at det er vigtigt at håndtere årsagerne til, hvorfor nogle føler sig tvunget til at tage en dag fri, fremfor blot at give individet skylden. Stress på arbejdet kan være en af disse årsager, og undersøgelser viser, at unge kvinder i omsorgs- og borgernære fag ofte er udsatte for dette.

”Jeg tror, det dækker over stress og f.eks. noget som barns sygedag. Jeg tror, der er et stort mørketal i forhold til, hvor meget vi egentlig er nødt til at blive hjemme, fordi vi ikke har andre muligheder for pasning af vores syge barn”, tilføjer Gine Maltha Kampmann.

Lyt til hele episoden her: