Kønsbalancen blandt eksperter i mediebilledet er skæv: Hvorfor er det vigtigt at lave om på, hvor stammer skævheden fra og hvad kan der gøres for at komme skævheden til livs?
Det er tre af de spørgsmål, der blev belyst i den nyeste episode af podcasten Hvad er Stillingen? af Maja Kirstine Grønbæk, som vores direktør Gine Maltha Kampmann gæstede sammen med Thomas Funding Therkildsen, chefredaktør på TV2.
Skævheden i brug af ekspertkilder er belyst adskillige gange. Senest i år, 2022, hvor Kresten Roland Johansen og Jakob Dybro Johansen i en indholdsanalyse af fire ugers dækning i 2021 i de tre største landsdækkende dagblade: Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende, finder, at 22 procent af forskerkilderne er kvinder: Se kilde.
Der er flere bud på, hvorfor denne skævhed eksisterer, bl.a. argumenter om ‘lacking pipeline’, kønsskævhed i ekspertlister fra universiteternes side, at kvindelige forskere ikke ønsker at udtale sig og at mediernes eget fokus på køn har en betydning.
Lyt til Hvad er Stillingen? herunder, og hør Gine Maltha Kampmanns blik på data, forklaringer og løsninger.
Tænketanken EQUALIS bidrager til at imødekomme nogle af udfordringerne bag skævheden i kønsbalancen gennem den kommende kildeportal ‘DiverseEksperter’, i samarbejde med KvindeKompagniet og Female Leadership Academy.