UDGIVET

12. december 2022

SKREVET AF

EQUALIS
EQUALIS’ Direktør i podcasten Hvad er Stillingen?

Kønsbalancen blandt eksperter i mediebilledet er skæv: Hvorfor er det vigtigt at lave om på, hvor stammer skævheden fra og hvad kan der gøres for at komme skævheden til livs?

Det er tre af de spørgsmål, der blev belyst i den nyeste episode af podcasten Hvad er Stillingen? af Maja Kirstine Grønbæk, som vores direktør Gine Maltha Kampmann gæstede sammen med Thomas Funding Therkildsen, chefredaktør på TV2.  

Skævheden i brug af ekspertkilder er belyst adskillige gange. Senest i år, 2022, hvor Kresten Roland Johansen og Jakob Dybro Johansen i en indholdsanalyse af fire ugers dækning i 2021 i de tre største landsdækkende dagblade: Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende, finder, at 22 procent af forskerkilderne er kvinder: Se kilde

Der er flere bud på, hvorfor denne skævhed eksisterer, bl.a. argumenter om ‘lacking pipeline’, kønsskævhed i ekspertlister fra universiteternes side, at kvindelige forskere ikke ønsker at udtale sig og at mediernes eget fokus på køn har en betydning. 

Lyt til Hvad er Stillingen? herunder, og hør Gine Maltha Kampmanns blik på data, forklaringer og løsninger.

Tænketanken EQUALIS bidrager til at imødekomme nogle af udfordringerne bag skævheden i kønsbalancen gennem den kommende kildeportal ‘DiverseEksperter’, i samarbejde med KvindeKompagniet og Female Leadership Academy. 

SENESTE

Vil du være med til at nedbryde de strukturelle og kulturelle barrierer for ligestilling og diversitet, som eksisterer i vores samfund og erhvervsliv? Så er det dig, vi leder efter! EQUALIS er Danmarks uafhængige tænketank for ligestilling og kønsdiversitet. Vi arbejder uafhængigt af politiske og kommercielle interesser for at fremme politiske rammevilkår, der understøtter behovet for øget ligestilling og diversitet - i erhvervslivet, på uddannelser, i civilsamfundet og i hjemmet.

Den 23. november 2022 vedtog EU et direktiv om kønskvoter i bestyrelser for børsnoterede virksomheder med mindst 250 ansatte. Det betyder, at Danmark og de øvrige medlemslande ved udgangen af 2024 skal give Kommissionen besked om, hvordan virksomhederne vil blive sanktioneret, hvis de ikke lever op til reglerne. Derudover skal medlemslandene beslutte, hvordan direktivet skal indskrives i egen lovgivning. Med dette korte inspirationskatalog samler tænketanken EQUALIS op på, hvordan EU selv, medlemslandene og andre associerede lande forholder sig til sanktionering af børsnoterede virksomheder, der ikke lever op til de måltal, der sættes.

Det danske ligestillingsarbejde skal styrkes. Ligestillingsministeriet har behov for en ordentlig muskel at arbejde med. Danmark har brug for et regulært ligestillingsråd bestående af uafhængige eksperter, som skal rådgive Ligestillingsministeriet og regeringen og have styr på al den viden vi har, og den vi mangler på området, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med ikke bare formel men reel ligestilling. Derfor er EQUALIS gået sammen med Lederne omkring en 8. marts kampagne: Giv ligestilling en ordentlig muskel!